Cozonac

Cozonac

 

 

 

 

Salutare,

Mai jos aveti o reteta de cozonac, pas cu pas.

Stiu ca cere timp, insa merita din toate punctele de vedere.

Reteta o am din caietul matusii mele, care il are din caietul verisoarei ei, ce la randul ei a mostenit de la mama, etc.

Temperatura din bucatarie trebuie sa fie un pic mai mare decat de obicei, ne este cunoscut acest rasfat al cozonacilor, care adora caldura.

Ingrediente:

Pt. 4 cozonaci:

2 kg faina

1 l lapte

8 galbenusuri de ou

Coaja de la 2 lamai

6 plicuri de zahar vanilat

4 plicuri drojdie uscata

600 g zahar

300 ml ulei

2 lg sare

1 plic praf de copt

1 esenta de rom

Unt de marimea unei caise topit

 

Pt. umplutura:

3 albusuri

5 lg zahar

2 lg cacao

200 g nuca maruntita

Stafide/rahat

 

Modul de preparare:

Amestecam faina cu praful de copt si drojdia si o lasam 20 _30 minute.

Intr-o craticioara incalzim urmatoarele: laptele amestecat cu zahar, ulei, sare, coaja de lamaie.

Galbenusurile le amestecam cu zaharul vanilat.

Framantam aluatul adaugand cele de mai sus.

La final adaugam si celelalte ingrediente si framantam pana obtinem un aluat elastic, moale( cam 20- 30 minute).

Lasam aluatul la cald pana isi dubleaza volumul.

 

Umplutura:

In timpul acesta batem albusurile cu zaharul pana obtinem o bezea.

Incorporam nuca in bezea, amestecand cu o lingura de lemn.

Cand coca noastra e gata o prelucram.

Intindem coca pe masa unsa cu ulei si umplem cozonacul nostru.

Pregătim tăvile în care vrem să coacem cozonacul: tăvi speciale, dreptunghiulare sau tăvi rotunde. Le ţinem la temperatura camerei, le tapetez cu hartie de copt si le ung cu ulei.

Il lasam la odihna pentru 30 minute in tava pana isi dubleaza volumul.

La suprafata il ungem cu albus de ou si ornam cu zahar, mac sau susan.

Il coacem la 180°C.

Primele 15 minute nu deschidem usa cuptorului pentru a nu se lasa.

Dupa ce se rumeneste usor la suprafata dam cuptorul la o treapta mai mica, sau daca e nevoie acoperim la suprafata cozonacul cu folie de aluminiu.

Cand a trecut testul cu scobitoarea il scoatem din cuptor si il lasam la odihna.

 

Spor!

🍣🍣🍣🍣

 

 

Please follow and like us:

Facebook Comentarii

Eu sunt Diana Georgiana, tanara mamica, pasionata de tot ce inseamna dulce facut cu dragoste in casa.

This Post Has One Comment

  1. Arata super cozonacul!!! Și gustul cred ca este pe măsură! O sa încerc să-l fac și eu cu siguranță!

Lasă un răspuns

Close Menu