Cremsnit ” felie de crema”

Cremsnit ” felie de crema”

Buna,

Am prajiturit astazi felie de crema, sau mai exact cresmit.

Doua foi de aluat de foietaj, piscoturi insiropate in cafea si muuuulta crema.

Sunt nenumarate retete, iara crema mea este budinca de vanilie si frisca.

Suna tentant, deci sa prajiturim!

 

Ingrediente:

Pt. foietaj:

500 g faina

250 ml apa

un praf de sare

50 g unt

200 g unt  grasime82 %

 

Crema:

5 galbenusuri

500 ml lapte

4 linguri amidon/ ori faina

esenta de vanilie

200 g zahar

125 g unt

5 g gelatina

200 ml frisca( o recomand pe cea de la lidl Pilos)

 

altele:

piscoturi

50 ml cafea concentrata

 

Modul de preparare:

Foile de foietaj:

Punem intr-un vas faina, apa, praful de sare si cele 50 g unt si framantam pana obtinem un aluat potrivit.

Intindem aluatul si vom pune pe mijloc untul.

Impaturim si dam la rece pentru 30 minute.

Dupa cele 30 minute, scoatem aluatul de la frigider si il intindem intr-o foaie de 3 ori mai mare decat latimea, apoi iara impaturim intr-un dreptunghi si dam la rece pentru 30 minute.

Vom proceda astfel de 3 ori, pana obtinem aluatul de foietaj dorit.

Aluatul foietaj poate fi tinut la frigider 2-3 zile, sau la congelator cateva luni, pus in punga astfel incat sa nu capete miros.

Din aceasta cantitate de aluat puteti obtine 4 foi pentru cremsnit, acum depinde de tava folosita.

Impartim aluatul in 4 parti egale si  intindem cu ajutorul unui sucitor intr-o foaie subtire.

Foile se coc pe fundul tavi, la 180ºC, timp de 10-15 minute.

 

Crema:

Mixam intr-o craticioara galbenusurile, zaharul si faina.

Adaugam peste laptele putin cate putin  impreuna cu esenta si amestecam pentru a nu forma cocoloase.

Punem crema la fiert, amestecand continuu.

La final adaugam untul  impreuna cu gelatina (hidratata si topita la bain-marie)si  lasam sa se raceasca complet.

In acest timp mixam frisca.

Dupa ce crema de vanilie este racita complet adaugam frisca cu ajutorul unei spatule.

Ornam cremsnitul:

Foaia de foietaj de deasupra o puteti sfarma pentru a fi mai usor de taiat cremsnitul, chiar si pentru un aspect mai frumos.

Intre cele doua foi, am pus un strat de piscoturi insiropate cu cafea.

Lasam prajitura peste noapte la rece, apoi este gata de savurat.

 

Un deliciu, spor!

 

 

Please follow and like us:

Facebook Comentarii

Eu sunt Diana Georgiana, tanara mamica, pasionata de tot ce inseamna dulce facut cu dragoste in casa.

Lasă un răspuns

Close Menu